17 Σεπ 2010

"Ώρα για ύπνο"

"Ώρα για ύπνο"
Της Μαριλίας Κωστάκη, δασκάλας
Σημ: το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο 110ό φύλλο της εφημεριδούλας "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ" του Ομίλου Επιμόρφωσης Γονέων (έδρα Βροντάδος Χίου)

Το καλοκαίρι τέλειωσε και, για τους περισσότερους από εμάς, το πέρασμα από την καλοκαιρινή ξεκούραση και τους ήπιους ρυθμούς ζωής, στην ένταση της δουλειάς και το πολύ πρωινό ξύπνημα είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Και, φυσικά, η επιστροφή στη ρουτίνα της καθημερινότητας και τους αγχώδεις ρυθμούς δεν είναι προνόμιο μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών. Η επιστροφή στα θρανία, είναι γεγονός για άλλους ευχάριστο και για άλλους …τραγικό. Το άνοιγμα των σχολείων προϋποθέτει την αλλαγή των καλοκαιρινών συνηθειών των παιδιών. Τις φωνές, τα γέλια, τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού σε αυλές και παραλίες, διακόπτει η φωνή των γονιών τους: «Ώρα για ύπνο!»
Είναι, όμως, τυχαίο που οι γονείς επιμένουν να πηγαίνουν τα παιδιά τους νωρίς για ύπνο; Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τον οργανισμό μας, όσο το φαγητό και ο αθλητισμός, με ευεργετική επίδραση στη μνήμη και τη μάθηση. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται 8 έως 9 ώρες ύπνου για να ξεκουραστούν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί πληροφορίες που του δόθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να «πετάξει» τις άχρηστες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φαινόμενο της ευεργετικής επίδρασης του ύπνου στη μνήμη και τη μάθηση οφείλεται στην απελευθέρωση των οπτικών οδών του εγκεφάλου που εντοπίζονται στον εγκεφαλικό φλοιό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος πολύ συχνά μειώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου, στην ουσία μειώνει τις ικανότητες μάθησης των ανθρώπων όπως επίσης μειώνει και τις δυνατότητες της μνήμης τους.
Έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 έως 12 ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Τα παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετώναποκοιμούνται γρηγορότερα μετά από ένα  μπάνιο, ένα ήσυχο παιχνίδι ή το διάβασμα μιας ιστορίας, δηλαδή μετά από καθημερινές συνήθειες που προσφέρουν την απαραίτητη ηρεμία και ασφάλεια που χρειάζεται το παιδί για να αποκοιμηθεί. Παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών αποκοιμούνται εύκολα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι η ώρα κατά την οποία θα πάνε στο κρεβάτι τους για ύπνο. Η στέρηση ύπνου στα παιδιά της ηλικίας του δημοτικού σχολείου τα κάνει να είναι ευερέθιστα, ενώ παράλληλα, μειώνει την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται στο μάθημα. Οι ανάγκες των εφήβων για ύπνο είναι διαφορετικές από αυτές των παιδιών και των ενηλίκων. Η απαίτηση πολλών εφήβων να έχουν δική τους τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των ρυθμών ζωής τους. Δηλαδή όταν οι συμμαθητές τους κοιμούνται, εκείνοι να βλέπουν τηλεόραση και όταν οι πρώτοι μαθαίνουν, εκείνοι να κοιμούνται. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γίνεται από τους εφήβους ένας καλύτερος προγραμματισμός των δραστηριοτήτων τους και να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να κοιμούνται τουλάχιστον 9 ώρες κάθε βράδυ.
Ποιες, όμως, είναι οι αιτίες που, πολλές φορές, κρατούν τα παιδιά ξύπνια; Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά σε αϋπνία, το φαινόμενο κατά το οποίο κάποιος δε μπορεί να κοιμηθεί εύκολα, ή και καθόλου. Ένας από αυτούς είναι η ύπαρξη τηλεόρασης, υπολογιστή, ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, οι οποίες τα ελκύουν για άλλες δραστηριότητες και τα εμποδίζουν να κοιμηθούν την ώρα που πρέπει, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο βιολογικός τους ρυθμός. Συγκεκριμένα, η επίδραση της τηλεόρασης στον ύπνο των παιδιών, αποδεικνύεται πολύ σημαντική. Το είδος των προγραμμάτων που παρακολουθούν τα παιδιά παίζει σημαντικό ρόλο στον ψυχικό τους κόσμο και, πολλές φορές, οι βίαιες, τρομακτικές ή έντονες σκηνές που προβάλλονται τους προκαλούν εφιάλτες που διακόπτουν τον ύπνο τους. Ένας τρόπος για να προλάβουν οι γονείς τους εφιάλτες των παιδιών τους είναι ο έλεγχος των προγραμμάτων που παρακολουθούν, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, καθώς και των διαφόρων ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τα οποία μπορεί να παίζουν τα παιδιά. Οι γονείς, θα ήταν προτιμότερο, να εκμεταλλευτούν την ώρα πριν από τον ύπνο των παιδιών τους προκειμένου να βρεθούν κοντά τους και να μιλήσουν για το πώς πέρασαν την ημέρα τους ή και για τα προβλήματα που πιθανόν να τα απασχολούν.
Εξάλλου, το άγχος που προκαλείται στα παιδιά, τόσο από το σχολείο, όσο και από το σπίτι, πολλές φορές, είναι αρκετό για να τα κρατήσει ξύπνια ολόκληρες νύχτες. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά και να αποφορτιστούν τα παιδιά είναι η συζήτηση. Μια ακόμα αιτία που προκαλεί αϋπνία, ιδίως στα παιδιά μικρότερων ηλικιών, είναι οι διάφορες φοβίες που αντιμετωπίζουν, όπως, για παράδειγμα «το τέρας της ντουλάπας». Μια μικρή εξερεύνηση της ντουλάπας μαζί με το παιδί, θα το βοηθήσει να βεβαιωθεί ότι τίποτα ανησυχητικό δεν υπάρχει εκεί μέσα και ότι μπορεί να κοιμηθεί ήσυχο.
Μερικές ακόμα συμβουλές για καλύτερο ύπνο των παιδιών είναι η αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης, η οποία εμπεριέχεται σε τρόφιμα όπως, για παράδειγμα, η σοκολάτα και ροφήματα όπως το τσάι, τα αναψυκτικά κ.λπ., μετά το απόγευμα. Η καφεΐνη είναι ουσία που διεγείρει τον οργανισμό και προκαλεί αϋπνία. Επίσης, καλό θα ήταν το δωμάτιο των παιδιών να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό και σε κανονική θερμοκρασία, συνθήκες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Τέλος, θα βοηθούσε ίσως στην αποφόρτιση των παιδιών από τις αρνητικές τους σκέψεις και το συσσωρευμένο άγχος ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα κατέγραφαν τις σκέψεις ή τις ανησυχίες τους, λίγο πριν πάνε για ύπνο. 

  Μαριλία Κωστάκη
Πηγές: www.medlook.net και www.medlook.net/kids 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δ.Σ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 61ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2009-2010

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΓΑΠΙΟΥ ΝΙΚΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ: ΚΑΤΟΥΡΤΖΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
ΜΕΛΟΣ:
ΜΕΛΟΣ:

ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ